Welkom op de website van uitgeverij BULAAQ!

Onder de knop nieuw vindt u boeken die onlangs zijn verschenen of in het nieuws zijn geweest. 
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe uitgaven, aanbiedingen of te verwachten boeken, bezoek dan regelmatig onze site. Ook kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Alle uitgaven op deze site zijn verkrijgbaar bij uw boekhandel. U kunt vanaf onze website ook rechtstreeks bestellen bij internetboekhandel bol.com.    Arabische muziek

Titel Arabische muziek
ISBN 97854601630
Trefwoord Dit boek beschrijft de belangrijkste aspecten van de zeer oude Arabische muziekcultuur en muziektheorie, met als belangrijkste onderdelen: het toonstelsel, het modaal-melodische systeem en het stelsel van ritmische patronen. De Arabische muziek kent een grote verscheidenheid aan expressiemogelijkheden en -vormen, en doet daarin niet onder voor de muziek van de westerse wereld. Zij verschaft niet alleen plezier en amusement maar is ook in staat om diepere gevoelens en sterkere emoties op te roepen. Toch is het voor de westerse muziekliefhebber vaak moeilijk om haar te waarderen en te begrijpen. De muziek klinkt anders en biedt op het eerste gehoor weinig aanknopingspunten. Wat is de muzikale gedachte achter de klank? Hoe wordt deze vorm gegeven? Wat voor vormen, instrumenten, ritmische patronen en melodische structuren staan de musici ter beschikking? Dit boek beschrijft de belangrijkste aspecten van de zeer oude Arabische muziekcultuur en muziektheorie, met als belangrijkste onderdelen: het toonstelsel, het modaal-melodische systeem en het stelsel van ritmische patronen. Muziekvoorbeelden, zowel in notatie als in klank (via website), illustreren dit onderdeel. Aansluitend worden de belangrijkste stijlen, vormen en tradities, zowel van het Midden-Oosten als Noord-Afrika, behandeld en met klankopnamen, muzieknotaties en korte toelichtingen geïllustreerd. Tot slot is er aandacht voor de muziekinstrumenten en de volksmuziek. Na zijn studie musicologie specialiseerde dr. LEO PLENCKERS (1939) zich in de systematische muziekwetenschap en etnomusicologie. Hij promoveerde op de Arabische muziektraditie in Noord-Afrika en publiceerde over diverse aspecten van de Arabische muziek en systematische muziekwetenschap. Hij was verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Leo Plenckers

  Verschenen  2014
Bindwijze  ingenaaid, geïllustreerd
Omvang 317 blz.
Formaat  16 x 22,5 cm
ISBN  9789054601630

inkijkexemplaar

€ 27,50

  bestel infoU kunt al onze uitgaven bij uw boekhandel bestellen of via onze website.
Onze website heeft voor de meeste titels een directe verbinding met de site van internetboekhandel bol.com.
Voor vragen over levering naar het buitenland kunt u telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Arabische muziek kent, net als de westerse muziek, een grote rijkdom en verscheidenheid aan muzikale uitingsvormen en genres. Zij verschaft niet alleen vermaak, maar geeft ook uitdrukking aan gevoelens van schoonheid en ontroering. Muziek speelt een rol in de huiselijke kring, maar ook bij publieke evenementen. Ze wordt beoefend door amateur- en beroepsmusici en kent virtuoze beoefenaren en enthousiaste luisteraars.

In de westerse wereld wordt de voorstelling die veel muziekliefhebbers van de Arabische muziek hebben, vooral bepaald door ‘oriëntaalse’ composities van westerse negentiende-eeuwse componisten. De auteur wil met dit boek een genuanceerd en volledig mogelijk beeld schetsen van de geschiedenis en de hedendaagse praktijk van de Arabische muziek. 

Dit boek geeft een overzicht van de geschiedenis en de muziektheorie van deze muziek en het bespreekt de belangrijkste vormen van de klassieke Arabische muziek, de populaire muziek en enkele genres van de popmuziek, zoals de Egyptische gīl, de Algerijnse raï en de Palestijnse hiphop. Er is verder aandacht voor muziekinstrumenten en volksmuziek. Alle besproken tradities, stijlen en vormen worden geïllustreerd met muziekvoorbeelden, zowel in notatie als in klank (via muziekweb.nl te beluisteren).

'Om een beetje te snappen hoe de hazen in dit veld [van snelle transitie] lopen is kennis van de Arabische muziekgeschiedenis onmisbaar. Dit boek komt dus als geroepen...' Saskia Törnqvist voor www.muziek.nu 

LEO PLENCKERS (1939) specialiseerde zich na zijn studie musicologie in de systematische muziekwetenschap en etnomusicologie. Hij promoveerde op de Arabische muziektraditie in Noord-Afrika en publiceerde over diverse aspecten van de Arabische muziek en muziekwetenschap. Hij was verbonden aan het Instituut voor muziekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. 

Auteur Leo Plenckers
Auteur Leo Plenckers